Dieta Porady

Jaka mąka jest najlepsza?

Do niedawna sądzono, że mąka jest bardzo zdrowym produktem, później od razu przerzucono się na przekonanie, że jest wręcz odwrotnie i mąka wcale nie jest zdrowa. Teraz natomiast różnicuje się zdrowotne działanie mąk. Jedne uznawane są za dobre, inne za nieco gorsze. Dlatego nie dziwi fakt, że ludzie szukają takich rozwiązań, które będą dla nich najlepsze. Obecnie jedną z najciekawszych mąk jest mąka owsiana bezglutenowa. Ta mąka nie ma glutenu, ale ma bardzo wysoką wartość odżywczą.

Ta wartość z kolei jest naprawdę bardzo wysoka i nie ulega żadnej wątpliwości, że warto się tą mąką zainteresować, bo można z niej wykonać naprawdę wiele bardzo dobrych potraw. Dzisiaj istnieje w sieci tyle przepisów na potrawy mączne z różnych mąk, a niektóre z tych potraw smakiem nie odbiegają wcale od tych, które przygotowuje się z białej mąki. Mąka owsiana bezglutenowa jest nieco inna w smaku, ale jednak można z niej przyrządzić bardzo dobre rzeczy i z pewnością warto przetestować ją w swojej kuchni. Mąka ta nie zawiera glutenu, więc nie wywołuje żadnych reakcji alergicznych. Jest bardzo zdrowa i można ją jeść spokojnie bez żadnych ograniczeń. Dobra jest też mąka kukurydziana, ona również nie zawiera glutenu. Można ją jeść bez ograniczeń bez obawy o stan organizmu i o to, że nasze jelita będą się buntować tak, jak przy białej mące. Nie stanie się tak, bo te mąki naturalne nie zawierają składników, które mogłyby działać niekorzystnie na nasz organizm. One są mu przyjazne i nie wywołują żadnej reakcji uczuleniowej.

Sprawdź http://diaspolis.pl/pl/maka-owsiana/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *